Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) е сериозно обезпокоена от ядрената програма на Северна Корея, се казва

...
Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) е сериозно обезпокоена от ядрената програма на Северна Корея, се казва
Коментари Харесай

МААЕ: Ядрената програма на Северна Корея буди тревога


Международната организация по атомна сила (МААЕ) е сериозно обезпокоена от ядрената програма на Северна Корея, се споделя в оповестен отчет на организацията, в който се приканва азиатската страна да съблюдава резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, съобщи Ройтерс.

Генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси сигнализира за обстановката през юни, отбелязвайки, че строителните дейности по разширение на основни уреди в главния севернокорейски нуклеарен обект в Йонбьон напредват.

Тази година Пхенян проведе серия от ракетни изпитания и някои анализатори считат, че след петгодишно спиране страната се готви да поднови тестването на нуклеарни оръжия.

В отчета си МААЕ съобщи, че изкопните дейности по повторното отваряне на тестовия тунел в непосредственост до подземния нуклеарен полигон " Пунгери ", който бе отчасти опустошен през 2018 година, са почнали през март и евентуално са били приключени през май.

" Повторното отваряне на нуклеарния полигон е много тревожно, както и разширението, както се оповестява, на завода за обогатяване на уран (в Йонбьон) и продължаването на употребата на реактора (5MW) и на други уреди ", съобщи организацията на Организация на обединените нации, обобщавайки своите заключения.

Продължаването на нуклеарната стратегия на Северна Корея е безспорно нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, се споделя в годишния отчет.

Гроси прикани Пхенян да съблюдава отговорностите си според резолюциите на ООН, да си сътрудничи с МААЕ и да позволи нерешените въпроси, изключително зародилите след напускането на инспекторите на атомната организация от страната през 2009 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР